Kokárda válogatás március 15-re

A kokárda eredetileg nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára, a nők esetleg a hajukba tűztek, Franciaországból terjedt el a 18.-19. századi forradalmak idején egész Európában és Amerikában. A szalagrózsa, amit színes szalagból készítettek, rózsadíszt szimbolizáló főúri ruhadísz volt, első ábrázolásai a 18. századi angol, francia festményekről voltak ismertek. 

Melyik a helyes magyar kokárda?

             Ha a szalagot így hajlítjuk akkor alul a pántlikán felcserélődik a sorrend:                                     

Eredeti kokárda állítólag kívül volt zöld, és legbelül pirosa heraldika szabályai szerint, így helyes, persze ha nincs a kokárdának lelógó pántlikája. Egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk, összehúzzuk, így készül a kokárda.  Ekkor a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó.

Viszont, ha minden igaz akkor már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, talán mert így elegánsabb és ilyet kapott Petőfi is Szendrey Júliától. Talán sokan nem is tudták mi a helyes szabály a kokárdával kapcsolatban és a francia kokárdától eltérően nem is kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon.

Hermann Róbert történész szerint  a ‘heraldikai tévedés’ talán tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal.

Magyar kokárdát, március 15.-én az 1848-as szabadságharcra emlékezvén viselnek az emberek  , a kabát hajtókájára vagy mellrészére tűzik, a szív felőli oldalon.

Szerintem mindenki viselje szíve szerint a kokárdáját.

Kokárda ékszerek

Magyaros ékszerek

Info:  http://www.kokarda.deneb.hu/, http://www.urbanlegends.hu

Képek: pinterest, vikipedia

Vásárolj  limitált számban készült, egyedi üveg ékszereket!

Válassz egyedi ajándékot esküvőre, szülinapra, különböző alkalmakra, évfordulókra!

Ide írhatsz nekem:  info@czinamon-ekszer.hu

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art 

 

Pin It on Pinterest

Share This