Gomb

„Néhány ember azért született, hogy a folyó partján üldögéljen. Néhányan azért, hogy megcsaphassa őket a villám. Néhányuknak jó érzéke van a zenéhez. Vannak, akik művészek. Vannak, akik úsznak. Vannak, akik értenek a GOMBOKHOZ. Néhányan színészek. Néhányan pedig anyák. És vannak, akik táncolnak.”

Benjamin Button különös élete c. film 🙂

 

Gomb, fő változatai négyfélék lehettek, mint öntött, tömör, üreges és bevont gombok. Anyaguk is nagyon sokfélék lehetnek, én különleges üveg gombokat készítek.

A gombok nyomaira már a régebbi kőkorban rátalálunk. E gombok legtöbb esetben oly pazarul volt ékítve különféle karcolatokkal, hogy némely szakember eleinte épp ezért vallásos tárgyaknak hitte.  A bronzkorban érik el a gombok legteljesebb kifejlődésüket. Ekkor már valóságos füllel látják el, formájuk ugyanaz, amit ma pityke alatt ismerünk, sőt nem hiányoznak e korban a kettős gombok sem, melyek hasonlók a mi mai kézelőgombjainkhoz.  Nálunk a gomb szó, csak a 13. sz-ban fordul elő nálunk, talán ekkortól kezdik rendszeresen használni az itteni területeken. 16. sz-tól vannak gombkötő mesterek, még céhet is alapítottak. Munkájuk inkább kötött munka, és nem a takács, hanem a csipkekészítő művéhez hasonló, selyem-, arany-, ezüstfonalakból dolgoztak. 18. sz-ra egyszerűsödnek, a 19. sz-ra pedig a fémgombok jönnek divatba, 20. sz-ra pedig eltűnnek a gombkötők, helyettük, a  fa, csont, üveg, gyöngyház, fém gombokat készítő üzemek dolgoznak. Manapság pedig a műanyag hódított teret.

Vigyázat! Az üveggomb könnyen eltörhet! Amire felvarrod, azt a dolgot ajánlott kézzel mosni, nem ajánlott mosógépbe és szárítógépbe tenni !

 

 

Pin It on Pinterest

Share This