Igazgyöngyök, amik nevezetessé váltak a történelem folyamán

Jomon gyöngy egy 5500 éves gyöngy, amit egy japán sírban találtak.

La Peregrina egy hatalmas körte alakú gyöngy, 55.95 karátos, 11.2 g súlyú. Nevének jelentése vándorló, zarándok. A 16. században találták, II. Fülöp spanyol király viselte, majd menyasszonyának I. Tudor Máriának ajándékozta. Majd a spanyol királyi udvarban több évszázadon keresztül ékesítette a királynőket. A 19. században III. Napóleoné lett. Több tulajdonos után végül Richard Burton vette meg Valentin napra szerelemének, Elizabeth Taylornak. Ő foglaltatta egy gyémántos-rubintos nyakláncba. Halála után 11.8 millió dollárért talált a lánc új gazdát magának.

 

Boleyn Anna három gyöngyszemet hordott egy nagy B betűs medálon, ami állítólag ma már II. Erzsébet királynő koronáját díszíti.

 

Marie Antoinette gyöngyei a 18. században, amiket talán sohasem viselt és az életébe került. Azudvari ékszerészek készítették,amit szerettek volna eladni, viszont mindenki túl drágának találta az ékszert. Egy úgynevezett Jeanne de la Motte grófnéba királynő nevében vásároltatta meg Rohan hercegérsekkel, a királynő hamis aláírásával, majd a pénz és az ékszer is eltűnt. Hiába kérték számon a királynőn nem is tudott a dologról. Ez is hozzájárult, hogy elterjedt róla,  szórja a pénzt, kicsapongó életet él, ami  a király és a királyné, Marie Antoinette tekintélyének lerombolásához és az ellenük történő mértéktelen gyűlölethez vezetett. A hihetetlenül magas értékű gyémántokkal és igazgyöngyökkel kirakott nyakék ára – 1,6 millió livre, mai értéke kb. 13,5 millió euro lenne. Az ékszer körüli botrány megerősítette azt a közvélekedést, hogy a királyné pazarló költekezése jelentősen hozzájárult a francia állam eladósodásához. Ez egy bonyolult és hosszú történet, ennek is köszönhető  a Francia forradalom kitörése és a királynő halála. Az ékszerészektől csalással ellopott nyakékét mai napig sem fizették ki.

 

Hope gyöngy az 1800-as években került Henry Philip Hope nevezetű gyűjtő, bankárhoz, akiről a nevét is kapta. 450 karátos hatalmas körte alakú barokk gyöngyszem, amint még Hope foglaltatott egy koronába. Londonban, a South Kensington Múzeumban őrzik, hossza 50 mm, kerülete 83 mm, tömege 90 g.

Baroda gyöngysor eredetileg a Baroda-i Maharadzsa Kincstárának legszebb ékszere volt. Értéke megközelíti a 9 millió dollárt. Az indiai maharadzsák szerették az igazgyöngyöket, mivel úgy vélték, hogy ez jelképezi erejüket és vagyonukat., Khande Rao Gawkwar a 19. század egy maharadzsája, jelentős gyűjteményre tett szert. A nyakláncot egy hét soros, természetes, igazgyöngyből készült fenséges nyakék 68 legnagyobb és legértékesebb gyöngyeiből fűzték újra. A Baroda gyöngysor kiegészítőjeként, a maharadzsa övét még száz gyöngyből álló sor díszítette.

 

A Allah gyöngye  egy óriási kagylóban a Fülöp-szigetek Palawan szigetén találták 1934-ben megtalálója holttestével együtt. Egy fiatal gyöngyhalász aki észre vette a , belenyúlt a Tridacna gigas kagylófelei közé, ami az érintésre bezárult, így csapdába ejtette a búvárt. Mivel a sziget lakossága főleg muzulmán, Allah ajándékának tekintették, nevét is innen kapta, úgy gondolták hasonlatos Mohamed prófétára.

 

Az Acro-völgy gyöngye amit Kublaj Kán ajándékozott Marco Polonak, ez lehet a második legnagyobb gyöngy a világon, amit találtak. Színe fehér és rózsaszín átmenetes, a súlya 2301 gramm, 575 karát.

A Gogibus gyöngynek hosszú és titokzatos múltja van. A Gogibus nevű spanyol kereskedő felfedezte a gyöngyöt IV. Fül királynak. A gyöngy hollététe jelenleg nem ismerik, bár a pletykák szerint valamilyen magángyűjteményben látható.

 

A nagy rózsaszín gyöngy  egy abalon gyöngy amit Kalifornia partjainál fedeztek fel. A búvár, aki felfedezte, továbbra is tulajdonosa, pedig számos ajánlatot kapott már rá. 1991-ben 4,7 millió dollárra becsülték az értékét.

A császári hongkongi gyöngy egy barokk gyöngy, amely majdnem akkora mint egy madártojás. Érdekes könnycsepp alakú, ezt a gyöngyöt a lenyűgöző csillogása és mély színe tette híressé.

 

Az általam “tenyésztett” üveggygöngy ékszerek: Gyöngyös nyakláncok

 

Forrás: http://www.thecourtjeweller.com/

http://www.thejewelleryeditor.com

  https://pearlsofwisdom.thepearlsource.com/

http://www.caprice.co.hu/

Képek:  https://hu.pinterest.com/

 

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This