Gyöngy ékszerek a piacon ma már főleg tenyésztett gyöngyökkel készülnek .

Mikomoto Pearl Company

A gyöngyök tenyésztésének kezdetei.

Kokichi Mikimoto, egy japán tészta készítő fia 1893-ban készítette a világ első tenyésztett gyöngyszemeit, kézzel juttatott be apró szervetlen anyagot egy osztrigába, amit a kagyló gyöngyházzal vont be. A tenyésztett gyöngyök az 1900-as évek elején a elárasztotta a teljes gyöngyipart, így a természetes gyöngyök értéke lecsökkent. 1920-ban mutatott be jó minőségű, gömbölyű tenyésztett gyöngyöket a párizsi közönségnek. 1935-ben 350 gyöngyház volt Japánban, 10 millió tenyésztett gyöngyöt termeltek évente, bár Mikimotonak folyamatosan meg kellett védenie magát a vádak ellen, hogy gyöngyei nem voltak „valóságosak”. De a tudományos bizonyítékok mellette álltak, a tenyésztett gyöngyök pontosan ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeztek, mint a mélytengerekben kialakultak, az egyetlen különbség az volt, hogy emberi segítséggel indult el a természetes folyamat.

Mikimotonak az Akoya gyöngyeit, amik az úgynevezett Akoya kagylóban növekednek, még ma is árulja az ékszerház, amely a nevét viseli, és híresek ragyogó csillogásukról és gazdag színükről, a fehér, krémszínű és rózsaszínűtől az ezüstös rózsaszínűig. Méretének korlátai miatt az igazán nagy gyöngyöket Pinctada margaritifera kagylókban termelik; főleg Ausztrália partvidékén.  Mikomoto Pearl Company ma is a szakma vezető vállalatai közé tartozik.

A gyöngyök ternyésztése

A gyöngyök édesvízben vagy sósvízben egyaránt megtalálhatók és termeszthetők, számos különböző igazgyöngy tipus létezik attól függően, hogy milyen puhatestűből származik. A tenyésztett édesvízi gyöngyöket a második világháború után Japánban majd az évezred végére nagyüzemileg főként Kínában tenyésztették, tenyésztésük kedvezőbbek a sós vízi rokonaikkal szemben. A sósvízi gyöngyök közé tartoznak a fent említett Akoya, valamint a tahiti gyöngyök, amelyek Tahiti-ból és a Francia Polinézia más szigeteiből származnak. Dél-tenger igazgyöngyei Ausztráliából, Indonéziából és a Fülöp-szigetekről. Ez utóbbiak a legnagyobb a gyöngyfajták, fehér, krémszínű vagy aranyszínű, 9 mm-től 20 mm-ig terjedő méretben kaphatóak. A tahiti gyöngyöt fekete gyöngynek is nevezik, bár a színskálán szürke, kék, zöld és lila is szerepel.

A drágakövekhez hasonlóan a gyöngy minőségét számos kritérium határozza meg, beleértve annak méretét, alakját, színét és fényét. Fontos tényező, hogy megnézzük a sűrűségét, vastagságát.

Színe a felszínéhez közeli rétegek conchiolin-tartalmának függvénye: ha a szerves anyag kevés, a gyöngy kékesszürke, illetve fehér, ha viszont sok, akkor sárga, barna, sőt, néha fekete is lehet.

Összetételük nagyrészt aragonit és calcit.

A színes gyöngyszemek mind a férfiak, mind a nők számára népszerűek voltak már a 17. században, és az utóbbi években a tengerek sötét csodái újra reneszánszukat élik, a divatba jöttek az új színes gyöngyök, a hagyományos fehér gyöngy nyakláncok alternatívájaként.

Azért valljuk be, inkább női kiváltság a gyöngyök viselete. Furcsa lenne ha férfiak viselnék ezeket a finom ékszereket, pedig Indiában az előkelő maharadzsáké volt ez a kiváltság, és  ettől függetlenül a nyugati világban is lehet kapni férfiak részére gyöngy ékszereket, igen elegáns stílusban, amiről úgy gondolom, nem is rossz. https://www.purepearls.com/pearls-for-men.html

De a divatvilágban bármi megtörténhet trendek jönnek trendek mennek, mint az óceán hullámai 🙂 itt a 2018 tavasz – nyár férfi divathét legújabb szerelései!

Az általam „tenyésztett” üveggygöngy ékszerek: Gyöngyös nyakláncok

 

forrás:

http://www.thejewelleryeditor.com

http://www.caprice.co.hu/

http://www.termeszettar.hu/

képek: https://hu.pinterest.com/

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This