A Nyilas színe

A Nyilas november 23-tól december 21-ig tart.

A zodiákus évkör kilencedik jegye a Nyilas,  változó minőségű, vagyis rugalmas, könnyen alkalmazkodó típus.

Itt az idő a bekuckózásra ezeken az egyre jobban télbe hajló napokon, vagyis itt lenne az idő, az ünnepek közelednek és nem teheted meg, mert az ünnepi készülődés izgalmaival van tele a világ. Ajándék választás a szeretteinknek, az otthon csinosítása, készülődés minden szempontból a belső izgalom nem engedi, hogy téli álmot aludjunk 🙂 A Nyilas eleme a tűz.

A Nyilas színe a mély bordó, a bíborvörös, a sötétkék.

Virága: gyermekláncfű, a szegfű, nárcisz

Uralkodó bolygója: Jupiter

Köve: Türkiz és a topáz .Türkiz jelentése török kő, mert az ókorban az Irán területén bányászott köveket Törökországon keresztül szállították Európába. A topáz – tiszták és átlátszók, színük változatos, leggyakoribb a sárga, de gyakoriak a víztiszta és kék színű, ritkábbak a rózsaszínű kristályok. A csiszolt kövek szépsége a gyémánthoz hasonlít.

Mély bordó, a bíborvörös, a sötétkék színekhez kapcsolódóan a Nyilas személyiségjegyei lehetnek pozitív és negatív tekintetben:

lelkes, optimista, nyíltszívű, független, barátságos, társaságkedvelő, kedélyes, széles látókörű, fesztelen, szerencsés, idealista, őszinte, jóindulatú, becsületes, intellektuális, bölcselkedő, vagy éppen vakon bizakodó, nemtörődön, felelőtlen, meggondolatlan, felszínes, tapintatlan, türelmetlen, rendetlen, pontatlan.

A kék alapszín a színkörben, a Mérlegnél már előfordult.

A kék a földi léten túlra mutat, a transzcendenssel van kapcsolatban. 

 „Kék Bolygó” életünk otthona, ahol sokszor találkozunk ezzel a színnel, a víz színe, annak tápláló erejével,  a „magasság és mélység”, a „fent és lent” szimbóluma ahogy az ég-óceán mélységének állapotát idézi fel. A kék  a mélységének misztikus nyugalmával az anyaméhhez kapcsolódik és a születéshez. Nemcsak nyugtat és tisztít, hanem hűt is, nem véletlenül nevezik hideg színnek. Ijesztő dolgokat is rejthet, akárcsak a tenger mélye,  a tudatalattit  is jelképezi. A víz színe, annak tápláló ereje gazdagítja.

A bíbor Skorpiónál is jelen van, a kék és a vörös közé eső színek. 

Hétköznapibb megnevezésekkel a bíbor árnyalatai : 

-vörös (afrikai mediterráneum), lila (Itália) és csaknem fekete (Atlanti-óceán), ezenkívül hét árnyalata van: világosvörös, ametiszt, lila, skarlát, vérvörös, kékes és feketés, mely a legszebb, mert a napfény beesési szögétől függően a kéktől a lilán át a vörös árnyalatáig változott.

Ezeket a színeket az ókorban a Földközi tengerben élő puhatestű élőlényekből nyerték ki, mint pl. a tüskés bíborcsigák. Késöbb pedig a bíbortetűt használták helyettük, majd a karmazsinhoz a kermes-bogyókat.

A történelem legdrágább festéke, évezredeken át a hatalom jelképe volt Európában és az ókorban a Közel-Keleten. 

  bordói vörös
  kárminvörös
  skarlátvörös
  ciklámenvörös
  indiai bíbor
  ametiszt
  püspöklila
  bogáncslila
  ibolya
  íriszviola
  kékesviola
  királykék

Bis -‘barna Gris , Brun, Világosbíbor,  Középbíbor, Sötétbíbor, Tyrosi bíbor, Püspöklila, Indigó

 

A vörös pedig a Kosnál került már elő.

Piros vörös egy szenvedélyes szín, a lobogó tűz színe. A vér színe is. A vérvörös szín egyszerre utal az ereinkben folyó életadó vérre csakúgy, mint annak hullására, ami sérülést, akár halálos sebet is jelenthet. Egyszerre az élet és a halál színe. Utal a testi örömökre, egyben a harag a düh is hozzá kapcsolódik.

A sötét vörös, vagy bordó árnyalat neve Bordeaux francia városból ered, itt készítik a legnemesebb vörösborokat. 

  •  

Kék ékszerek

Vörös ékszerek

Bíbor-lila ékszerek

Vásárolj  limitált számban készült, egyedi üveg ékszereket!

Válassz egyedi ajándékot esküvőre, szülinapra, különböző alkalmakra, évfordulókra!

Ide írhatsz nekem:  info@czinamon-ekszer.hu

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This