Itt van Március!  Március 8-án van a Nemzetközi Nőnap!

 

Nemzetközi Nőnap, sokan úgy gondolják ez egy letűnt rendszer kitalált ünnepe, de ha egy kicsit utánanézünk, egyből kiderül, hogy a története korábbra nyúlik vissza, nem csak a kommunizmus, szocializmus hozománya.

Pontosan 161 évvel ezelőtt 1857 március 8-án New Yorkban negyvenezer munkásnő sztrájkolt a jobb munkahelyi körülményekért, a jogaikért.

1866-ban az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) kongresszusán elfogadták, hogy a nők is végezhetnek hivatásszerű munkát és a nők helye nem csak kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

A századforduló után

Múlt század elejétől foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy legyen ennek egy állandó ünnepnapja. Az Amerikai Szocialista Párt javaslatára 1909-től egészen 1913-ig február 23-át tartották a Nőnapnak. 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente legyen megtartva ez az ünnep, de a pontos dátumot nem határozták meg.

A Nemzetközi Nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, ekkortájt erősödött fel a nők egyenjogúságára való törekvés, például, hogy szavazati jogot is kaphassanak.  De ezt a különböző európai országokban különböző időben vezették be, érdekes, hogy a legutolsóként a Liechtensteinben élő nők kaptak szavazati jogot, ők csak 1984-től szavazhatnak.

A Nemzetközi Nőnapot 1914-től ünnepeljük március 8-án, 1857-es sztrájkra vagy más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő emlékére.

Az ENSZ pedig 1977 óta tartja számon, mint hivatalos ünnep, ami a nők jogairól a nemzetközi békéről szól, de még a keresztény egyház is megtartja.

 

Magyarország nemzetközi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott. A következő évben, 1914-ben már országszerte megünnepelték. A Rákosi-korszakban kötelező ünneppé vált, amit március 8-án tartottak meg.

Egyébként majdnem minden ünnepet megreformált az éppen adott kor, a pogány ünnepekhez hozzákapcsolódtak a keresztény ünnepek, egy-kettőhöz a szocializmus alatt a kor fontosnak tartott gondolatait társították és átnevezték.

 

De a múlt szerintem nem kell, hogy elijesszen minket egy kis figyelmességtől,  ma  inkább egy kis  virág ajándékozása ami a jellemző. Mivel a hóvirágot leszedni nem szép dolog, lehet másképp is figyelmesnek lenni, az odafigyeléssel, akár egy öleléssel is, vagy egy finom vacsorával.

Ja, 1999 óta létezik férfinap is, november 19-e, majd arról se feledkezzünk meg!

Ha valaki úgy gondolja virágos ékszert szeretne ajándékozni, akkor itt nézzen körbe: Virág ékszer

Kedves Férfi vásárlók részére, egészen március 8-ig Virág ékszer vásárlása esetén  30% kedvezmény van!

– Kuponkód: Nőnap

(ezt kell a kuponkód helyére írni)

Hóvirág medál

forrás, képek : https://hu.wikipedia.org

https://mult-kor.hu

http://konzervatorium.blog.hu

 

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This