Muránói üveg gyűrű

Muránói üveg gyűrű  viselete a történelem emlékeit jeleníti meg, olyan régmúltra tekint vissza ami a 15. század Velencéjébe kalauzol el bennünket. 

„Vagyis maga az üvegnek a története sokkal régebbre nyúlik vissza, valahol  Nyugat-Ázsi, Mezopotámia környékére. Aztán az Egyiptomi Újbirodalom idején elterjedt technika volt.  A Római Birodalomban Augustus idején indult nagy fejlődésnek, az első üveghutát is egyip­tomi mesterek alap­ították. 

A Nyugat-római Birodalom bukásával bukott az európai üvegművészet is. Az 5–13. század között Európában egyre kevesebb üvegtárgyat készítettek. Sokan nem engedhették meg maguknak, az üveg luxus termék lett, az elit pedig a keleti termékeket vásárolta.”

 

 

Muránói üveg története

„A velencei üveggyártást a Lagunák északi részén elhelyezkedő Torcello szigetén a 6. század végén vagy a 7. század elején bencés szerzetesek honosították meg. Az első szervezett velencei üvegkészítő műhelyek az 1200-as évek végén jelentek meg, és a század végére Velence lett Európa vezető üveggyártója. Szigorú szabályzatú céhbe tömörültek, majd 1291-ben Murano szigetére kellett költözniük, mert a városlakók féltek attól, hogy tűzvészt okoznak. A velencei üvegművesek, a  muránói üveg készítését szigorú határozatgyűjteményében rögzítették szövetségként. Századokon át ezek a normák határozták meg a velencei – muránói üveggyártást. A készítők az állam határain kívül nem gyakorolhatták mesterségüket, technikákat és alapanyagokat nem juttathattak ki és semmilyen egyéb módon nem segíthették konkurens műhelyek alapítását vagy működését. A muránói mesterek és a tanoncok különleges státust kaptak. Tevékenységük fontosságát társadalmi megbecsülésük is tükrözte.

Ugyancsak római példákat követve fogtak a 15. században a muránói üveg mozaik-, illetve millefiori üveg gyártásához. A millefiori jelentése „ezer virág”, és arra utal, hogy az üveg belsejében úgy rendezik el a különféle színű szálakból, illetve cseppekből komponált üvegrudak szeleteit, hogy azok apró virágoknak látsszanak. Ez időben Velence fő exportcikkei a  a muránói millefiori-rudak voltak, amikből az importőrök készítettek dísztárgyakat és csecsebecséket saját műhelyeikben.”

Forrás: Vikipedia- Üveg

Üveg ékszerek, egyedi ékszerek, ajándék ötletek a Czinamon-ékszertől!

Válassz egyedi ajándékot esküvőre, szülinapra, különböző alkalmakra, évfordulókra!

Ide írhatsz nekem:  info@czinamon-ekszer.hu

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This