Igazgyöngy üvegből

Igazgyöngy,

Igazgyöngy szépségével vetekedhetnek a üvegből készült gyönyörű sejtelmesen bársonyos csillogású olvasztott üveggyöngyszemek.

Igazgyöngyöket szerezni igazi kihívás volt még 150 évvel ezelőtt, ma már sokkal könnyebb a tenyésztésük miatt.

A régi idők gyöngyei

Az írásos történelem előtt már nagy érdeklődés övezte a gyöngyöket.  Felfedezésük nem köthető egy emberhez, talán azok fedezték fel, akik élelmet kerestek a tengerparton. Tudjuk, hogy évezredek óta viselték ékszerként, köszönhetően egy perzsa hercegnő szarkofágjában Kr.e. 420-ban talált gyöngy ékszernek, ami most a párizsi Louvre-ban látható.

Már Kr. E. 2300-ban gyöngyökkel ajándékozták meg a kínai királyt, míg az ókori Rómában a gyöngy ékszereket státusszimbólumnak tekintették. Annyira értékesek voltak a gömbölyű drágakövek, hogy Julius Caesar olyan törvénybe foglalta, hogy gyöngyöket csak az uralkodó osztályok viselhetnek.

 

Gyöngyöknek nagy jelentőséget tulajdonítottak az arab kultúrákban is, ahol a legenda szerint a gyöngyök olyan harmatcseppekből alakultak ki, amelyeket az osztriga lenyelt, amikor tengerbe esett. A tenyésztett gyöngy megjelenése előtt a Perzsa-öböl a gyöngykereskedelem középpontjában állt, és az olaj felfedezése előtt ez adta a régió gazdagságát.

Igazgyöngy

Az ókori Kínában a gyöngy ékszerekről azt tartották, hogy a gazdájának tisztaságát szimbolizálja, míg a középkorban a lovagok gyakran gyöngyöt viseltek a csatatéren, azt hitték, hogy az értékes drágakövek megvédik őket. A legenda szerint Cleopatra egy gyöngyöt tört egy pohár borba, hogy bebizonyítsa Marcus Antoniusnak, hogy ő adhatja a világ legdrágább vacsoráját.

 

A gyöngyök a római idők óta fontos kereskedelemi tárgynak számítottak, és a közép- és dél-amerikai gyöngyök felfedezéséig a 15. és 16. századot úgynevezett Gyöngy korszaknak hívták. Nyugat-Európában a gyöngyök iránti növekvő kereslet miatt, ahol a nemesség és a királyi hölgyek a XIX. században gyönyörű gyöngy nyakláncot, fülbevalót, gyöngy karperecet és brossot viseltek, a gyöngy ékszerek iránti kereslet olyan magas volt, hogy az osztrigák száma elkezdett csökkenni.

Igazgyöngy kialakulása

A földtől bányászott drágakövektől eltérően egy élő szervezet termeli a gyöngyöt, és a természettől függetlenül jönnek létre. Gyöngy úgy alakul ki, hogy egy irritáló, például parazita vagy héjdarab véletlenül egy osztriga puha belső testébe kerül, és ezáltal egy kristályos anyagot termel, amely az irritáló rétegek köré épül fel, amíg gyöngyszem keletkezik. A tenyésztett gyöngyök ugyanabban a folyamatban keletkeznek, az egyetlen különbség az, hogy az irritálószert az osztrigába beültetik, nem pedig véletlenül kerül bele.

 

A 20. század elejéig a gyöngyök gyűjtésének egyetlen módja az volt, hogy a búvárok az életüket akár 100 láb mélységben kockáztatták a gyöngyök keresésével. Veszélyes munka volt, mert csak kis esélye volt a sikerre, mivel egy csomó osztrigát kellett megvizsgálni, amiből csak három vagy négy gyöngy került elő. A sekély folyókon és vizes területeken élő édesvízi puhatestűeket könnyebben összegyűjtöttek, de ezeken a területek a király részére volt fenntartva.

Manapság

Napjainkban a természetes gyöngy a legritkább gyöngyök közé tartozik, és szinte teljesen hiányzó kínálata azt jelenti, hogy csak nagyon ritkán találhatók a Perzsa öböl és Ausztrália körüli tengerekben. A természetes gyöngyök szűkössége tükröződik az árverések árán, az antik gyöngy nyakláncokat és a fülbevalókat rekord összegekért adják el. Az elmúlt évben egy pár természetes gyöngyfülbevaló, például amely egykor Napóleon Bonaparte felesége franciaországi Empress Eugenie tulajdonába tartozott, 3,3 millió dollár értekben kelt el.

Ma már majdnem minden gyöngy ékszer a piacon tenyésztett gyöngyökkel készül.

Az én üvegből készült igazgyöngy 🙂 nyakláncaimat itt találod: Gyöngyös nyakláncok

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This