Gyöngyök különlegessége

A Barokk igazgyöngy

A „barokk” kifejezéssel a nem szimmetrikus gyöngyöket illették, és ezek a szabálytalan alakok gyakrabban fordulnak elő az édesvízben. Míg régebben a tökéletes hagyományos körkörös gyöngyök voltak a legkedveltebbek, a barokk szabálytalan dél-tengeri vagy tahiti gyöngyöket gyakran használják az egyedi, kortárs ékszerekben.

 

 

 

 

Főleg osztrigák állítanak elő gyöngyöket, de más puhatestűekben is létrejön ez a folyamat. Ezek közé tartozik a hihetetlenül ritka, ovális alakú Conch kagyló gyöngy és sárgás-narancssárga Melo Melo gyöngy.  A nyers gyöngyöket főként mészpát alkotja, hiányzik a gyöngyház irizáló hatása, nem olyanok mint az igazgyöngyök, de ennek ellenére szépségükből mégsem veszítenek.

Melo melo gyönygök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A conch gyöngy sárga színtől a korall vörösig változó színű, puha rózsaszín a legnépszerűbb szín, ezek a kagylógyöngyök nem tenyésztettek  és csak 10 000 kagylóhéjból egy, aminél előfordul. Ennek eredményeképpen a legritkábbak és hihetetlenül értékesek, és még egy borsó méretű gyöngy is akár 120 000 dollárba kerülhet. Mikomoto különböző rózsaszín gyöngyeit ékszerekbe ültették a Boucheron és a Tiffany & Co ékszerház által.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén hihetetlenül gyönyörűek és keresettek az abalone gyöngyök, amelyek a világ legritkább gyöngyei közé tartoznak, mivel nem tenyésztik őket, és csak véletlenül találják meg a sziklás tengerparti vizekben.

 

Az általam “tenyésztett” üveggygöngy ékszerek: Gyöngyös nyakláncok

 

Forrás: http://www.termeszettar.hu/

http://www.caprice.co.hu/

https://hu.wikipedia.org/

Képek:  https://hu.pinterest.com/

 

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This