Valentin napi ajándék

Valentin napi ajándék a 19. században jött divatba, hiszen ezt a napot akkor kezdték széles körben ünnepelni. Régen a fiataloknak nem volt lehetőségük az érzelmek nyílt kimutatására, sőt sokszor a párválasztás szülői kényszerre történt. Gyerekkorban kiválasztották a rangban , vagyonilag megfelelő jövendőbelit.

Guzsalytalp népi szerelmi ajándék.

Voltak akik nem igazán szerettek volna így  házasságkötésre lépni. Ez az alkalom egy lehetőséget adott a szülők elleni lázadásra, a legény színlelt erőszakkal elrabolta a lányt majd együtt háltak, miután a leány asszonyosan kötötte a haját. Majd volt, hogy a szülők, az apja meg is verte érte a lányt, de azután már inkább hagyták őket összeházasodni, csendesen, nagy lakodalom nélkül.

A farsang jó alkalmat adott arra, hogy a lányokat figyelmeztessék a férjhezmenetelre , a fiúk tuskókat raktak a lányos ház kilincsére. Úgy illett  a lánynak kell korán kelni, dolog után nézni, aki így nem tudott kijönni és dolgát végezni. Volt, hogy a ház előtt felszántották tuskóval a földet, arra utalva, hogy „nem ment férjhez, hát húzza a tuskót”. Ez amolyan vénlánycsúfoló volt.

A Valentin nap elterjedése egy lehetőség volt, hogy megaláztatás nélkül mutassák ki érzéseiket, de így is aláírás nélkül, vagy csak monogrammal ellátva  küldtek lapot. Néha ráírták, – egy komoly csodálója. Volt, hogy személyesen kézbesítették a lapokat mivel a posta nagyon drága volt,  bedugták az ajtórésen, vagy felakasztották a kilincsre.

[ngg src=”galleries” ids=”39″ exclusions=”493,504,494,500,495,502,499,496″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Volt olyan is, hogy Valentin lapot lánykérésként küldtek, ebben lehetett kesztyű, vagy gyűrű csomagolva, aki pedig megkapta, az értette az üzenetet. Ha húsvét vasárnapján viselte a kesztyűt, vagy gyűrűt, akkor elfogadta az ajánlatot. Készültek kesztyű formájú képeslapok is.

Az üzleti tömegtermelés előtt még gyönyörű egyedi, kézzel készített képeslapokat alkottak, erre írték a szerelmes költeményt.

 

Az ékszer már régóta jelképes szerelmi ajándék, főleg az eljegyzési gyűrű,  története is a 19 sz elejéig nyúlik vissza.

Valentin napi képeslap mellé egy ékszert szívből választani,  gyönyörű ajándék, az üveg fénye, csillogása titkokat rejt : Üvegékszerek Valentin napra

 

Képek:  www.victoriantreasury.com

isabelleflute.centerblog.net

info: trendmanó.blog.hu

http://mek.niif.hu/02100/02115/html/index.html

 

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

 

Pin It on Pinterest

Share This