Muranoi üveg

Muranoi üveg Velenvéhez kapcsolódik, hiszen Murano szigete alig fekszik másfél kilométerre Velencétől. Ez az ókorban már lakott település vált a Velencei üvegkészítés központjává. Virágkorát a  16. században élte, ekkor 37 üveggyár volt a szigeten.

1291-ben kitiltották az üvegfúvókat Velencéből, mert tűzveszélyesnek ítélték a munkát, így azok Muranora költöztek, így kezdődött az üveg fellendülése. Eleinte tükröket, üveggyöngyöket exportáltak, majd csillárokat, és a gyönyörű aventurin üveget  is itt alkották meg.

A konkurencia miatt a 18. századra az üvegipar hanyatlásnak indult, csak 1860-as évek után indult újra fejlődésnek, a muranói cégek a dekoratív üveg dísztárgyak készítésével tettek szert ismét világhírre. Annak idején a  gyártás titkát idegeneknek továbbadó üvegfúvó mestereket halálbüntetés fenyegette. Ma azonban már több manufaktúra is rendszeresen tart bemutatókat a turisták számára.

Megjelentek olyan új használati tárgyak is, mint a csapok fogantyúi, az üveg lámpaernyők vagy az elektromos csillárok. A turistaforgalom növekedésével egyre nagyobb lett az üveg ékszerek és emléktárgyak iránti kereslet is.

(Vikipédia)

Többször jártam már Velenvében és amikor tehettem ellátogattam Murano szigetére is, igazán ajánlom mindenkinek, aki arra jár ne hagyja ki ezt az élményt!

 

A sok apró üvegből készült ékszerek lenyűgöző látványt nyújtanak, vidám nyárias hangulatuk van, egyben elegánsak, mutatósak is.

Ha Te is imádod a millefioriból készült üvegékszereket és szeretnél egy ilyen általam készült üvegékszert, nézz körbe a webshopomban, a legújabb név alatt a MILLE ékszerek közül válogathatsz.

Muranoi üveg ékszer

Szlávik Betti fotó – https://www.facebook.com/szlavikbettiphoto/
Kovács Eszter smink – https://www.facebook.com/kovacsesztermakeup/

Modell: Havjár Blanka

 

 

Pin It on Pinterest

Share This