Faberge ékszerek, igazi húsvéti különlegesség

 

Peter Carl Fabergé francia családból származó orosz ékszerész, szakmáját az édesapjától örökölte, hiszen Szentpéterváron már ő is híres aranyműves volt. 172 évvel ezelőtt 1846. május 30-án született a Cári Birodalom fővárosában. Születése után a családja Drezdába költözött, de a szentpétervári műhelyt is fenntartotta, ahová 26 évesen visszaköltözik és átveszi a családi vállalkozás irányítását. 15 évvel később III. Sándor cár udvari ékszerészének nevezte ki.

Eleinte restaurátori munkákat is végzett és egy moszkvai kiállításon a cárt teljesen lenyűgözte, amikor egy Kr. e. IV. századi arany karperec mását készítette el, úgy, hogy az uralkodó nem tudta megkülönböztetni az eredetitől.

A cár először ékszereket vásárolt tőle, majd a feleségét szerette volna meglepni valami különleges ajándékkal az ortodox húsvéti ünnepen. A feladat az volt, hogy készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is.

Ekkor készült az első Faberge tojás 1885-ben, tömör aranyból, amit finom, fehér zománcréteggel fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását és egy rubint tojást. Fabergé egyedülálló ékszerdobozkájának olyan sikere lett, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”.

1885 és 19017 között 71 darab egyedi tojást készített, ebből 54 a cári család részére, a többit egyéni megrendelésre, ezekből 62 tojás maradt meg.

Cári ékszerészként minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése volt, hogy egy évig is eltartott. Viszont minden tojásnak más-más meglepetést kellett tartalmaznia. Az évek elteltével egyre bonyolultabbá váltak a tojások, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. De volt, amikor egyszerűbb stílusban is készült, az utolsó befejezett darab nyírfából, aranyból és drágakövekből készült 1917-ben és talán a legpuritánabb az összes közül, az I. Világháború hatása jelent meg a tojás designjában.

A forradalommal vége lett a családi vállalkozásnak, 1917-ben államosították és sok tojást a bolsevik kormány valutáért eladott. A Fabergé család elmenekült Szentpétervárról, 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még ebben az évben elhunyt.

Az egyik legutolsó Fabergé tojást „Rotschild tojás” néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8.900.000 angol font értékben. (Ez körülbelül 3.328.600.000 forintnak megfelelő összeg.)

Kinder meglepetés

Szerintem ez lehetett az Kinder tojás elődje, az emberi játékosság, itt ezeken a több mint 100 éve készült luxus meglepetés ajándékokban is megmutatkozik. Az évek elteltek, minden modernizálódott, és 1974 óta új világsiker indult hódító útjára, műanyag és a tömegtermelés eredményeként a csoki meglepetés, a Kinder tojás.  Nem csak a  gyerekek örömére, hiszen a felnőtteket is elvarázsolta. Mondjuk az ékszertől messze áll.

Új Faberge tojás

Nemrég viszont újra készült Faberge tojás, a főleg gyöngysorairól ismert Al Fardan kereskedőház rendelte a Fabergé cégtől egy ékszerkiállításra. A Fabergé-gyöngytojás elnevezésű, ékszer tojást 139 hófehér, katari gyöngyhalászok által a felszínre hozott természetes gyöngy, több mint 3300 gyémánt és sok egyéb drágakő díszíti.

 

Forrás: https://en.wikipedia.org

https://www.faberge.com/

http://www.oroszvilag.hu

https://hu.pinterest.com

 

Megvásárolható munkák:Bolt       Ha egyedi ólomüveg és tiffany üvegtárgyak is érdekelnek:  Czinamon Glass Art

 

Pin It on Pinterest

Share This